Wat is ChatGPT? Ontdek alles wat je erover moet weten.
In de wereld van kunstmatige intelligentie is er een ontwikkeling die erg populair is: ChatGPT. Misschien heb je er al weleens over gehoord, maar weet je niet precies wat het is en wat het kan. Niet erg, want in dit blogartikel lees je alles wat je erover moet weten.
ChatGPT is een slimme tool ontwikkeld door OpenAI. Een onderzoekslabo dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie. Het doel is om mensachtige interacties te stimuleren. Dit wil zeggen dat je kan chatten en gesprekken kan voeren met behulp van kunstmatige intelligentie. Het helpt bijvoorbeeld om efficiënt teksten te genereren, snel vragen te beantwoorden en in ‘no time’ informatie te verkrijgen.
Onnodig dus om te zeggen dat deze tool de wereld compleet op zijn kop zet. We zien de vragen rijzen op het internet: Is ChatGPT het nieuwe Google? Zal ChatGPT in de toekomst banen vervangen? Mag ik ChatGPT voor werk gebruiken? Is ChatGPT veilig? Welke ChatGPT zijn er, enz… Bitemark beantwoordt hieronder al enkele vragen.
Is ChatGPT ook in het Nederlands?
Goed nieuws! ChatGPT is ook beschikbaar in het Nederlands, waardoor je makkelijk kan communiceren in je eigen taal en begrijpbare antwoorden kan verkrijgen. Nog meer goed nieuws, want ChatGPT is volledig gratis te gebruiken. Wil je snellere antwoorden, nog meer functies en verbeteringen? Dan is er ook een betalende versie: ChatGPT plus.
Toch geven we even mee dat het belangrijk is dat je steeds kritisch blijft, bij het gebruik van ChatGPT. Het kan een grote hulp zijn, meestal werkt het goed, maar het kan soms fouten maken, of onjuiste informatie geven. Controleer daarom altijd je resultaten vooraleer je ze gebruikt of publiceert.
Bitemark neemt de proef op de som en vraagt aan ChatGPT:
In een mum van tijd genereert ChatGPT dit antwoord.
Deze schrijfstijl vinden we echter nogal statisch, dus vragen we ChatGPT – met een korte ‘prompt’ – het stukje te herschrijven, maar deze keer op een vlottere manier.
Dat is al wat meer mensentaal, maar misschien kan het nog wat korter? We vragen het opnieuw aan ChatGPT.
Enkele seconden later verschijnt een perfect geschreven paragraaf. Het wordt ons al snel duidelijk dat de kunst erin zit van het schrijven van een duidelijke prompt. Hoe meer informatie je geeft en hoe duidelijker je vraagstelling, des te accurater je antwoord zal zijn.
Maar, waar haalt ChatGPT zijn informatie vandaan?
Een fantastische tool, zo lijkt wel! Maar, waar haalt ChatGPT al deze informatie vandaan? ChatGPT maakt gebruik van leertechnieken, waardoor het kan leren van enorme hoeveelheden tekstuele data. Het leert van bronnen zoals boeken, artikelen, websites en nog veel meer! Maar dit is dus ook meteen de valkuil. Niet alle data zal correct van toepassing zijn, aangezien er ook data verschaft wordt vanuit secundaire bronnen. The human factor blijft – althans voorlopig dan toch – noodzakelijk. Wie dus dacht voortaan alleen te gaan copy-pasten, is eraan voor de moeite.
Waarom ChatGPT gebruiken?
Waarom en waarvoor zullen we dan in de toekomst wél ChatGPT gebruiken? Wel, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je de tool gebruiken voor verschillende doeleinden. Het kan worden gebruikt voor een klantenservice, persoonlijke assistentie, vertalingen, contentcreatie en nog veel meer!
Hoe zit het met de veiligheid?
OpenAI heeft allerlei maatregelen genomen om ChatGPT veilig te maken. Ze proberen misbruik te voorkomen door ongewenste inhoud te filteren. Hoewel ze inspanningen leveren om het veilig te maken, raden wij aan om zeer voorzichtig te zijn met persoonlijke informatie te delen.
De conclusie van Bitemark?
ChatGPT is een erg handige tool voor het voeren van conversaties met behulp van kunstmatige intelligentie. Je kan het gebruiken in het Nederlands, het is gratis en als je meer wil, kies je voor de betalende versie. Ondanks ChatGPT steeds bijleert, is het aangeraden goed op te letten op mogelijke fouten, maar gebruik het, test het en je zal vooral zelf de voordelen ervan ontdekken.
Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de verdere ontwikkelingen ervan.